Ofte stilte spørsmål om psykologtjenester

Det kan være vanskelig å vite når man skal søke profesjonell hjelp. Psykologer kan være til stor hjelp hvis du opplever vedvarende stress, angst, depresjon, relasjonsproblemer, eller livskriser. Dersom daglige aktiviteter blir utfordrende, eller du føler at du ikke klarer å håndtere utfordringene alene, kan en psykolog være et godt valg.

En typisk terapitime gir deg et trygt rom til å dele tanker og følelser, med mål om å forstå deg selv bedre. Psykologen vil lytte, stille spørsmål og kanskje foreslå ulike mestringsstrategier. Hver time er tilpasset deg og ditt behov, og første timen brukes ofte til å kartlegge utfordringene og sette mål for behandlingen.

Kostnadene kan variere avhengig av erfaring, spesialisering, og sted. Noen psykologer har avtale med helsevesenet, som kan redusere kostnadene, men private terapeuter kan være dyrere. Mange opplever at terapien gir dem verdifulle verktøy og innsikt som gjør investeringen verdt det.

Tiden det tar å se resultater kan variere mye. Enkelte merker endringer etter noen få timer, mens andre trenger lengre tid, særlig ved komplekse problemer. Samarbeid med psykologen for å evaluere fremgangen regelmessig kan være nyttig.

Ja, samtaler med en psykolog er strengt konfidensielle. Psykologen har taushetsplikt, noe som betyr at ingenting av det du deler kan bli videreformidlet uten ditt samtykke, med mindre det er lovpålagt.

Psykolog: Har en universitetsutdanning i psykologi og kan gi samtaleterapi.
Psykiater: Er lege med spesialisering i psykiatri, og kan både gi terapi og skrive ut medisiner.
Psykoterapeut: Kan ha ulik fagbakgrunn og har videreutdanning i terapi. Dette kan være psykologer, sosialarbeidere, eller andre med psykoterapeutisk utdanning.

Det er viktig å finne en terapeut du føler deg komfortabel med. Se etter en psykolog med erfaring innenfor ditt spesifikke problemområde. Mange psykologer tilbyr en første uforpliktende samtale, hvor du kan vurdere om kjemien stemmer.

Terapi har vist seg effektiv for å redusere stress og angst. Samtaleterapi kan hjelpe deg å forstå årsakene til angsten, utvikle håndteringsstrategier, og gi deg verktøy for å takle stressende situasjoner.

Par- og familieterapi fokuserer på kommunikasjon og problemløsning mellom medlemmene. Terapeuten hjelper dere med å forstå hverandres behov og perspektiver, og samarbeider for å bygge sterkere relasjoner.

Dersom du opplever at terapien ikke gir ønskede resultater, er det viktig å ta opp dette med psykologen. Sammen kan dere evaluere målene og kanskje justere behandlingsmetodene, eller eventuelt finne en annen terapeut som passer bedre.

Du booker enkelt time direkte til en av våre mange kompetente psykologer hos den avdelingen som er nærmest deg.

Vi hjelper deg gjerne på telefon dersom du synes det er vanskelig å velge riktig psykolog.

Du kan ringe oss på telefon 22600226 for å drøfte en problemstilling eller få hjelp til hvilken psykolog du ønsker å bestille time hos.

Sentralbordet er åpent mellom 08:00 - 16:00 på hverdager.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen gjelder behandling av personopplysninger som brukes når du besøker våre nettsider eller på annen måte samhandler med oss. Mer info.